ZMOVR presadzuje zmeny legislatívy v oblasti sociálnej ako aj školstva

10.08.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 10. augusta (TASR) - O návrhoch pre riešenie problematiky ľudí zo znevýhodneného prostredia diskutovali dnes na pôde radnice vo Vranove nad Topľou starostovia a primátori Združenia miest a obcí Vranovského regiónu (ZMOVR). Ich názory či pripomienky k spomínanej téme si dnes prišla vypočuť aj generálna riaditeľka Sekcie sociálnej a rodinnej politiky Ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny SR Nadežda Šebová.
Ako TASR informoval starosta obce Čičava Ladislav Kalafa, samosprávy, kde žijú početné komunity sociálne odkázaného obyvateľstva, trápia v súčasnosti problémy finančného charakteru. Navrhuje preto zaviesť do praxe niekoľko zmien, ktoré by mali pozitívny dopad pre obecné pokladnice ako aj spomínané skupiny ľudí.
"Na verejnoprospešné práce dostávame dotáciu na ich koordinátorov, nákup náradia, ochranné odevy či pomôcky. Pri obecných službách však tieto možnosti nemáme," poznamenal s tým, že v záujme samospráv by bolo vhodné, aby sa podobná podpora ako v prípade verejnoprospešných prác vzťahovala aj na činnosti, ktoré vykonávajú ľudia v rámci služieb obecných.
"Sú obce, kde žije aj 300 ľudí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Takéto samosprávy nemajú vo svojom rozpočte dostatok zdrojov na financovanie koordinátorov a už vôbec nie na kúpu ochranných pomôcok, odevov či pracovného náradia," konštatoval Kalafa.
Starosta Čičavy, kde tvorí 62 % miestneho obyvateľstva rómska komunita, by zároveň uvítal, ak by sa stala súčasťou slovenského zákonodarstva aj povinná viacročná predškolská príprava detí. "Je potrebné v tejto súvislosti podporovať materské školstvo. Deti zo znevýhodneného prostredia by tak boli na nástup do základných škôl lepšie pripravené po stránke jazykovej ako aj hygienických návykov."
ZMOVR podľa Kalafových slov zastáva názor, že pozitívne zmeny v oblasti zamestnanosti by mohla priniesť aj povinná školská dochádza detí do 18 rokov. "Keďže je momentálne povinná iba 10-ročná školská dochádzka, mnohí mladí učňovky nedokončia a ostávajú doma," poznamenal starosta. Práve týmto ľuďom je podľa neho potrebné ponúknuť systémové riešenia pre získanie pracovných návykov a potrebnej kvalifikácie. "Treba ich vzdelávať napríklad pre prácu murárov či tesárov, profesií, ktoré sú na trhu práce stále žiadané a nedostatkové."
ZMOVR dnes predostrel zástupcom ministerstva práce aj niekoľko ďalších návrhov pre riešenie problémov sociálne odkázaného obyvateľstva. "Jednotlivými podnetmi sa budeme starostlivo zaoberať," povedala pre TASR Šebová. Ako dodala, niektoré z otázok, o ktorých sa dnes vo Vranove diskutovalo, sú súčasťou návrhu novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý zaslalo ministerstvo práce na medzirezortné pripomienkové konanie.
 

Vyberte región